Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συγγνώμη από τους διαδηλωτές ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Μπουλέντ Αρίντς: Υπερβολική η βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία

turkey police 1Συγγνώμη ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς από τους διαδηλωτές για την «υπερβολική βία που χρησιμοποίησε» η αστυνομία το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Έκανε πάντως διάκριση μεταξύ της αρχικής διαμαρτυρίας και του κύματος διαμαρτυριών που έχει απλωθεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ήταν λάθος η υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον αυτών που κινήθηκαν με κριτήριο της ευαισθησία τους για το περιβάλλον. Ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς, αλλά δεν νομίζω ότι χρωστάμε συγνώμη σε αυτούς που προκαλούν ζημιές». Αυτό ανέφερε ο Αρίντς, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την ανησυχία που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο Αρίντς είπε ότι «ο Κέρι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κρίνουν τα γεγονότα στην Τουρκία με τον τρόπο που κρίνουν παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες τους».

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών», σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν δείχνει να καταλαβαίνει αυτό που γίνεται.

Επίσης συμφωνούν ότι «για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν δέχεται τόσο σκληρή κριτική από τους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο πολιτικός επιστήμονας Χουσεΐν Μπαγκσί.

Η πολιτική ζωή στην Τουρκία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  δεν θα είναι η ίδια με αυτή πριν από το ξέσπασμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των περασμένων ημερών, όποιες και αν είναι οι άμεσες συνέπειες των διαμαρτυριών, εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές απ” όλους τους χώρους σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το κύμα αυτό διαμαρτυρίας εξέφραζε και επανδρώθηκε κυρίως από την νεολαία, από άτομα 18 έως 35 ετών, που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον κοσμικό (λαϊκό) και δεν δείχνουν καμία διάθεση να απομακρυνθούν από τις αξίες αυτού του περιβάλλοντος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By