Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Δεκάδες περιστατικά, ανάμεσά τους και επίθεση σε βάρος ανήλικου μαθητή, μελετούν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής

XRYSH-AVGI

Οι Εφέτες Ανακρίτριες έχουν στη διάθεσή τους την κατάθεση πατέρα ανήλικου μαθητή Λυκείου που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, πατέρας 17χρονου μαθητή, κατέθεσε ότι ο γιος του δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι από «χρυσαυγίτες», όπως καταγγέλλει ο ίδιος, όταν έγραψε την λέξη «ΑΝΤΙΦΑ» στο θρανίο συμμαθήτριάς του, η οποία είχε σχέση με νεαρό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την κατάθεση του πατέρα, η επίθεση σχεδιαζόταν μία εβδομάδα μετά το περιστατικό με το θρανίο και αυτό προκύπτει από τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσαν ο δράστης, η κοπέλα του και άλλα πρόσωπα.

Τα επίμαχα μηνύματα περιέχονται στη δικογραφία και σε κάποια από αυτά ο φερόμενος ως δράστης φαίνεται να γράφει προς την φίλη του ότι «η δουλειά πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται» και σε άλλο μήνυμα αναφερόμενος στον μαθητή ότι «δεν θα την γλιτώσει» .

Για την υπόθεση έχει καταθέσει και η διευθύντρια του σχολείου η οποία περιέγραψε το περιστατικό: «Είδαμε έναν μαθητή μας της Β” Λυκείου να έρχεται αιμόφυρτος προς το σχολείο… Όταν τον ρωτήσαμε ποιοι του επιτέθηκαν μας είπε «ξέρω ποιοι είναι, φόραγαν κουκούλα από το μπουφάν, αλλά δεν θέλω να σας πω». Του είχαν κόψει στη μύτη, στη δεξιά κροταφική χώρα και αριστερά κάτω από το λαιμό του. Οι γιατροί είπαν ότι σχεδόν κόπηκε η μύτη του και το τραύμα στο λαιμό πλησίαζε την καρωτίδα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Το πρόσωπο που μου κατονόμασαν ως δράστη τον είχαν δει άλλοι μαθητές να περιμένει μια μαθήτρια έξω από το σχολείο. Μου είπαν ότι είναι «χρυσαυγίτης» και ότι της έλεγαν «τι θέλεις με αυτό το φασίστα;». Πιθανώς αυτά να μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο πρόσωπο».

Το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη

Οι ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου έχουν λάβει κατάθεση και από τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που κλήθηκε όπως και άλλοι συνάδελφοί της από άλλα κόμματα να δώσει στοιχεία για την συμπεριφορά των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου.

Η κ. Κανέλλη, σε βάρος της οποίας είχε βιαιοπραγήσει κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, κατέθεσε ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προπηλακίζουν και υβρίζουν εντός της Βουλής.

Η βουλευτής έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία αλλά και βίντεο που κατά την άποψή της αποδεικνύουν τον συγκροτημένο εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.

Οι επιθέσεις κατά του ΚΚΕ στο Πέραμα

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα για την οποία είπε ότι υπήρξε προαναγγελία ενώ έδωσε στοιχεία για σειρά επιθέσεων της οργάνωσης σε απεργίες.

Όπως κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «κινούνται σε σχηματισμό διμοιρίας. Οι λόγοι τους είναι προαναγγελτικοί για χτυπήματα» και τόνισε ότι «βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με Αλβανούς εθνικιστές». Η βουλευτής επεσήμανε στις δικαστικές λειτουργούς ότι η Χρυσή Αυγή φέρεται να ευθύνεται για την εισβολή στο σπίτι της στις 27/01/2013 σε συνεργασία με Αλβανούς συνεργούς».

Διάφορες επιθέσεις

Οι δύο ανακρίτριες μελετούν, επίσης, καταθέσεις και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που σημειώθηκαν επεισόδια με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στην δικογραφία πλέον περιέχονται οι καταθέσεις του δήμαρχου Ραφήνας Γιώργου Χριστόπουλου για την επίθεση από μέλη της ΧΑ σε πάγκους έξω από εκκλησία στις 7/01/13, του δημάρχου Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη που έχει δεχθεί καταγγελίες για επιθέσεις μελών της οργάνωσης σε αλλοδαπούς, του δημοτικού Συμβούλου Νίκαιας Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου για την επίθεση από την ΧΑ σε αφισοκολλητές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέλλη Παπαχελά, δημοτική σύμβουλος Αθήνας, κατέθεσε ότι ήταν μάρτυρας σε επίθεση στην πλατεία Βικτώριας κατά αλλοδαπών μετά τη δολοφονία στην οδό Ηπείρου. Στην επίθεση οι χρυσαυγίτες, όπως λέει, χρησιμοποίησαν καδρόνια και κράνη και κυνηγούσαν και έδερναν μικροπωλητές, «ακόμα και μητέρες με παιδιά».

Ο Κων.Παπαϊωάννου πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην κατάθεση που έχει δώσει επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί τρεις επιθέσεις που κατέληξαν σε ανθρωποκτονίες, ένας εμπρησμός, μια απόπειρα εμπρησμού και μια εισβολή σε κατοικία Ιμάμη.

Αναφέρθηκε επίσης σε «συγκεκριμένο τρόπο δράσης» των μελών της ΧΑ είτε πρόκειται για μηχανοκίνητες επιθέσεις είτε από μέλη πεζών περιπολιών με συνοδεία σκύλων και χρήση όπλων όπως μαχαίρια, αλυσίδες, σπασμένα μπουκάλια, λοστοί κλπ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By