Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία

Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατώτατο μισθό 8,5€ την ώρα.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Το ζήτημα του κατώτατου μισθού στη Γερμανία συζητήθηκε σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια. Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατώτατο μισθό 8,5€ την ώρα.

Ως δεύτερο θεσμικό σώμα που έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νομοθετικά σχέδια, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των 16 γερμανικών κρατιδίων υπερφήφισε σήμερα, με την πλειοψηφία των κρατιδίων με σοσιαλδημοκρατική και πράσινη διακυβέρνηση, σχέδιο νόμου με το οποίο καθιερώνεται ο κατώτατος μισθός στα οκτώμισι ευρώ την ώρα.

Η συγκεκριμένη πρόταση της αντιπολίτευσης για κατώτατο μισθό σχετίζεται άμεσα με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα του SPD.

Από τη πλευρά του, ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε να αποτρέψει την ψήφιση σχετικού νόμου με την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, καθώς αυτό είναι αρμόδιο να πάρει την οριστική απόφαση. Καθ” όλα τα φαινόμενα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθεροι (FDP) θα τηρήσουν μια άλλη στάση.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν να λάβει το θέμα αυτό μεγάλες διαστάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, τα κυβερνητικά κόμματα, που ως τώρα απέρριπταν την καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, θα υποστηρίξουν μια μεταρρύθμιση «light», δηλαδή την ψήφιση ενός νόμου με τον οποίο καθιερώνονται, όπως τα ονομάζουν, κατώτατα όρια μισθού, διαφοροποιημένα κατά κλάδο και περιοχή.

Deutsche Welle

 

 

 

By