Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Δυτική Περιφέρεια Ελλάδας για ακύρωση του νέου χαρατσιού

Κάνει λόγο για παράνομο και αντισυνταγματικό μέτρο που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου

 

symvoulio-epikrateiasΤην ακύρωση της επιβολής του νέου «χαρατσιού» στα ακίνητα, που εισπράττεται κι αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητά με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικράτειας(ΣτΕ) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό και παράνομο μέτρο που αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια το νέο «χαράτσι» παραβιάζει το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ το οποίο προστατεύει την περιουσία, καθώς η επιβολή του δεν συνιστά ανεκτό περιορισμό της ιδιοκτησίας των πολιτών που το πληρώνουν, δεδομένης μάλιστα της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η δεινή αυτή οικονομική κατάσταση, συνεχίζει η Περιφέρεια, είναι απότοκος των συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων και της αυξήσεως των φορολογικών βαρών που τους επιβάλλονται.

Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η επιβολή του αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με μόνη διαφορά ότι «σκοπίμως» αλλάζει το όνομα του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.

Στην αίτηση ακύρωσης (προσφυγή) υπογραμμίζεται ακόμη  ότι το επίμαχο νέο τέλος δεν επιβάλλεται σε ανταπόδοση συγκεκριμένης υπηρεσίας που παρέχεται από το κράτος προς τους πολίτες, ενώ τα έσοδα από την είσπραξη του πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό προς κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δηλαδή προς «εξυπηρέτηση γενικότερου κρατικού σκοπού», κάτι που δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος αλλά φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By