Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμμαχία Ελλάδας- Ιταλίας κατά της ανεργίας

Κοινοί στόχοι για την προεδρία της ΕΕ το 2014

Samaras - LetaΣε θέματα ανάπτυξης, παράνομης μετανάστευσης, στη σημασία του αγωγού TAP αλλά και στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και την Ιταλία το 2014 αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πολιτική που συνδυάζει τη μείωση των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη.

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά εκθείασε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός. Τον ευχαρίστησε τόσο για «τη θερμή υποδοχή» όσο και για «την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει μέχρι στιγμής», σημειώνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς «έκανε πολλά πάνω στο θέμα του αγωγού TAP». Όσον αφορά στη χώρα του είπε πως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσης ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενώ με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία, λόγω της οποίας ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ακρόπολη, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα στήριξης είπε ότι η Ευρώπη που γεννήθηκε εδώ θα αναγεννηθεί εδώ παρότι τώρα αντιμετωπίζει κρίση. «Είμαι ακόμα εδώ για να πω λόγια στήριξης για την Ελλάδα» συνέχισε ο Λέτα και σχολίασε ως «σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη» τις «ενδείξεις ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση».

Όπως είπε «έρχεται η ώρα για τη μεγάλη μας προτεραιότητα που είναι η ανάπτυξη», πράγμα που όπως τόνισε σημαίνει καταπολέμηση της ανεργίας ειδικά για τους νέους.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

«Στόχος μας» όπως επεσήμανε είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που «μας απαλλάσσει από την ανάγκη να ζητάμε δανεικά» και «μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του έδωσε έμφαση στη συμφωνία για τον αγωγό TAP , την οποία και χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» για την Ελλάδα και την Ιταλία η οποία υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών αλλά και με την Αλβανία, από την οποία επίσης θα διέρχεται ο αγωγός.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει ποτέ στη νότια Ευρώπη» και «δίνει νέα διάσταση στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης». « Η Μεσόγειος θα παίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης», επανέλαβε στη συνέχεια.

Επίσης, όπως είπε, «συζητήσαμε το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης» που απασχολεί και την Ιταλία πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ ανέφερε πως στη χώρα μας «τον τελευταίο χρόνο έχουμε ανακόψει την εισροή λαθρομεταναστών».

Για το θέμα ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να υπάρξει και μια κοινή πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό όλων αυτών των ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Λέτα «πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική» ενώ έπλεξε το εγκώμιο του λέγοντας πως «αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας του στις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Τέλος, επανέλαβε τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τις δύο χώρες το 2014, τονίζοντας πως η χρονιά αυτή μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο για την Ευρώπη». Οι δυο ηγέτες αναμένεται να έχουν εκ νέου συνάντηση μέσα στο φθινόπωρο στη Ρώμη.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς «συμφωνήσαμε να θέσουμε κοινούς στόχους για τις δύο προεδρίες ώστε να γίνουν εν δυνάμει ένας χρόνος κοινών προτεραιοτήτων».

letasamarasmaximou

(Visited 1 times, 1 visits today)
By