Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για τα χημικά όπλα της Συρίας

Εφικτή η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων σε διάστημα ενός έτους

Mideast Syria

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Έχουμε κοινή αντίληψη για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει την θέση αυτή (όσον αφορά τα χημικά όπλα)», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες αρμόδιοι για την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων έφθασαν στη Συρία στις αρχές του μήνα. Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, προσφέρθηκε να μετέχει στη διαδικασία καταστροφής των όπλων αυτών.

Ο Πούτιν τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να καταστραφούν τα όπλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. «Εμείς και οι Αμερικανοί, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, τους εμπιστευόμαστε. Αν αυτοί λένε ότι το έργο αυτό (της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων) είναι εφικτό μέσα σε διάστημα ενός έτους, τότε αυτό θα γίνει»

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συριακές αρχές συνεργάζονται «ενεργά» για την καταστροφή των χημικών όπλων. «Οι αμφιβολίες σε σχέση με την ετοιμότητα της συριακής ηγεσίας να ανταποκριθεί καταλλήλως στην απόφαση που ελήφθη για τα χημικά όπλα δεν επαληθεύονται. Οι συριακές αρχές μετέχουν στις προσπάθειες αυτές δυναμικά, κινούνται με τρόπο ιδιαίτερα διαφανή, βοηθούν τους διεθνείς οργανισμούς. Ελπίζω ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, με τον ίδιο τρόπο και προς την ίδια κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να προσκληθούν μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ινδονησία, στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 για τη Συρία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By