Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου μεταξύ Kύπρου- Αιγύπτου

Πρόκειται για «μία άκρως σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών»

 

egypt-sisiB

Συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την συνεκμετάλλευση γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπέγραψε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος,  Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Η Κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή, από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Αιγύπτου.

Πρόκειται για «μία άκρως σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και προσθέτει ότι η συμφωνία ορίζει το πλαίσιο και τους κανόνες συνεργασίας των δύο χωρών, σε σχέση με την ανάπτυξη και κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα που δυνατόν να τέμνονται από το κοινό όριο των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Επίσης, Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για πώληση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας, Μοχάμαντ Χάμεντ ομάδες τεχνοκρατών από την Ιορδανία και την Κύπρο θα συναντηθούν τις επόμενες βδομάδες για να συζητήσουν το ζήτημα των ποσοτήτων και των τιμών. Ο υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας, πρόσθεσε ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015. Η Ιορδανία εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

«Η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο είναι μια πρακτική λύση καθώς η Κύπρος έχει πολύ καλά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να συμβάλουν στις ενεργειακές ανάγκες της Ιορδανίας για φυσικό αέριο» δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός.

By