Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών και δημοσίου

 Θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Το δρόμο για να υπάρξει τους επόμενους μήνες δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, άνοιξε ο Γ. Στουρνάρας κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, που διεξάγεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενους μήνες, ελπίζω να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτικών με όλες τις αντίστοιχες από όλο το δημόσιο», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι τον Ιούνιο θα ζητηθεί από την τρόικα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είπε ο Γ. Στουρνάρας πετύχαμε λόγω της καλής πορείας της οικονομίας το όποιο δημοσιονομικό κενό να μην καλυφθεί με νέα μέτρα, αλλά «συμφωνήθηκε η ελάφρυνση των πολιτών με μείωση του τέλους ακινήτων, τέθηκε στο τραπέζι την μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως για τον ΦΠΑ εστίασης που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη».

Για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές υπενθύμισε ότι το τέλος σε γιαπιά ήδη υπήρχε «απλά εμείς το εξορθολογίζουμε» και σημείωσε πως «τα καραγιαπιά που δεν έχουν ρεύμα, εξαιρούνται ούτως ή άλλως».

Στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει «ενθαρρυντικά σημάδια», ενώ έκανε λόγο και για «επιτεύγματα» και για στήριξη πρωτοφανή στην οικονομική ιστορία.

Ο Γ. Στουρνάρας απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι χαρακτηρισμοί για τροϊκανούς, μερκελιστές «είναι απαξιωτικοί όροι. Δεν έχουν καμία σημασία. Είναι όροι καφενείου». «Εμείς σώζουμε τη χώρα. Εσείς τι θα κάνατε; Νομίζετε ότι με τις προτάσεις που κάνετε θα σας εμπιστευτεί ο λαός;», είπε και σημείωσε ότι «δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση ούτε εμπορευόμαστε την ελπίδα, όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση».

 

By