Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Βρούτση – Θεοδωράκη για την αδήλωτη εργασία

Ο υπουργός παρουσίασε στον επικεφαλής του Ποταμιού τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας

theodorakis-stavros-potami

Ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός παρουσίασε στον κ. Θεοδωράκη, τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας όπως ο Ήλιος, η Εργάνη, και ο Άτλας.

Σημαντικό βάρος δόθηκε στο μέγεθος της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, που διαπιστώθηκε με την εφαρμογή των συστημάτων και κυρίως στον εντοπισμό των «μαϊμού» συντάξεων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ υπέβαλε πρόταση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ζήτησε να ενημερωθεί για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του νέου συνδικαλιστικού νόμου και τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των εισφορών παροχών στα ταμεία και ενιαίων προϋποθέσεων για σύνταξη παρόλο που και οι δυο μεριές συνέτειναν στην άποψη ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που πρέπει να εξετασθεί σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του ζήτησαν παραπάνω στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, ενώ θεώρησαν σημαντικό, ότι η αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη» έχει «υποχρεώσει την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας να ζητούν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας».

Ο κ. Θεοδωράκης έδειξε ενδιαφέρον για τη χαρτογράφηση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έγινε με την δημιουργία του ΚΕΑΟ. Ιδίως, για το ότι το 84% των χρεών αυτών στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργήθηκαν πριν από το 2009. Ρώτησε, ακόμα, την ποσοστιαία συμμετοχή των ταμείων και του κράτους στην συνταξιοδοτική δαπάνη και θεώρησε πολύ υψηλό το ποσοστό 55% της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις.

Ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε ερώτηση προς τον υπουργό και για το θέμα του επιδόματος ανεργίας, ειδικά αν μπορεί να μεγαλώσει ο χρόνος επιδότησης των ανέργων για περισσότερο από ένα χρόνο.

Επίσης, ζήτησε με έμφαση τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ανέφερε ότι η κοινωνική πολιτική και όλοι οι πόροι που διατίθενται στην πρόνοια θα πρέπει να μαζευτούν σε ένα επίδομα, το οποίο να λαμβάνει υπόψιν την εισοδηματική κατάσταση του ωφελημένου.

Υπήρξε, τέλος, ταύτιση απόψεων στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία «λευκού μητρώου επιχειρήσεων» για τις οποίες είναι ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και πέραν των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

By