Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση πολιτικών-οικονομικών φορέων αύριο για την ΕΒΖ

 Μετά τη γνωστοποίηση για την αναστολή της λειτουργίας δύο εργοστασίων της εταιρίας

zaxari ebz

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Αθήνα με θέμα το μέλλον των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), μετά τη γνωστοποίηση για την αναστολή της λειτουργίας δύο εργοστασίων της εταιρίας.

Τα ζαχαρουργεία βρίσκονται σε Σέρρες και Ορεστιάδα και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη συνάντηση – που θα γίνει στη μία το μεσημέρι – θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕΒank, Νικόλαος Μαράντος, βουλευτές των Σερρών και του Έβρου και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των αγροτών.

«Στη σύσκεψη θα συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία των τριών εργοστασίων. Θεωρούμε ότι, όπως είναι κατανεμημένη η τευτλοκαλλιέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε καλύτερα κόστη αν κλείσουν τα δύο εργοστάσια και παραμείνει σε λειτουργία μόνο εκείνο του Πλατέος. Τεύτλα καλλιεργούνται σε μια περιοχή από τον Δομοκό μέχρι το Τριεθνές. Η προσκόμιση τους από όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας μόνο στο Πλατύ θα ήταν οικονομικά καταστροφική», σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ.

Από την πλευρά τους σε ανακοίνωσή τους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) ισχυρίζονται ότι το κλείσιμο των εργοστασίων «δεν είναι τωρινή υπόθεση, της κρίσης, αλλά είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι σήμερα οι τευτλοκαλλιεργητές «καλλιεργούν με εξευτελιστικές τιμές, με συνέπεια τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, από τα 428.000 στρέμματα το 2005 στα σημερινά 78.000 στρέμματα».

 

By