Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα έξι σημεία διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι πρώτες επαφές με το οικονομικό επιτελείο

troika astynomia

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι διαβουλεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η λίστα του ΟΟΣΑ με τις προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και ειδικότερα για την απελευθέρωση της αγοράς σε γάλα, φάρμακα και βιβλία. Το παρόνέδωσεκαι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κλιμακίου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή, η τρόικα δέχθηκε πως ο προϋπολογισμός του 2013 έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν έχει πεισθεί για τη βιωσιμότητά του το 2014-2016. Το ζήτημα «βιωσιμότητα» που συνεπάγεται πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 ανάγεται πλέον σε κλειδί για τις παροχές, με την κυβέρνηση να αναδιπλώνεται και να μεταφέρει για μετά την συμφωνία με την τρόικα και τις επίσημες ανακοινώσεις στοιχείων από τα κοινοτικά όργανα, τις αποφάσεις για παροχές προς ευπαθείς ομάδες.

Τα έξι μέτωπα της νέας διαπραγμάτευσης, όπως προέκυψε από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, θα είναι:

–   Εργασιακά θέματα γενικώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%,
–   Οι αλλαγές στα φορολογικά, για τις οποίες η Τρόικα ζήτησε να μελετήσει άρθρο προς άρθρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση –και πιθανότατα να καθυστερήσει και μία εβδομάδα ακόμη.
–   Η λίστα του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά
–   Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, με βάση το πλάνο για την κινητικότητα και τις απολύσεις του 2014.
–   Τραπεζικά ζητήματα για τα οποία θα έχουν συναντήσει με τον διοικητή της ΤτΕ κύριο Προβόπουλο.
–  Τα νομοσχέδια για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την εφαρμογή μέτρων του Μνημονίου.

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τους αρμοδίους όλων των υπουργείων για τα θέματα αυτά.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαγνωστική μελέτη της Blackrock και στον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

 

By