Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι μέλλει γενέσθαι με το δημοσιονομικό κενό

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα την Κυριακή – Την Δευτέρα εκ νέου συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη


stournaras

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα έχουν αύριο Κυριακή οι εκπρόσωποι των δανειστών μας,  ημέρα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Το μεγάλο θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, ενώ δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς ακόμη και εάν οι περίπου 70 βουλευτές που έχουν εκφράσει ενστάσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο υποχωρήσουν -λόγω και της δύσκολης θέσης στην οποία τους φέρνει η πρόταση δυσπιστίας-  πρέπει να δώσει και το «πράσινο φως» η τρόικα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει  έως την Κυριακή έναν κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τότε αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014, αλλά και για τους τομείς όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.

Δεύτερο κύμα κινητικότητας

Στο μεταξύ, χωρίς να υπάρξουν τριβές και ενστάσεις από τους εκπροσώπους της τρόικας, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ της τρόικας και του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την  Δευτέρα προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη Δευτέρα, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλωνπου θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By