Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Τσίπρα με το προεδρείο του ΣΕΒ

Εξέθεσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους

tsipras-SEV

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους εξέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο του ΣΕΒ, με το οποίο συναντήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, καθώς η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία.

Σημείωσε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, €10 δισ. τον χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

By