Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ευρωπαίων ηγετών υπό τον Ολάντ

Εν όψει της συνόδου κορυφής που θα ξεκινήσει αργότερα

olant1

Τους σοσιαλδημοκράτες ευρωπαίους εταίρους του υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ώστε να προετοιμαστούν για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο Ολάντ αναμένεται να ζητήσει τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου βρίσκονται ο διορισμός των μελλοντικών επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και οι κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Γάζα.

Συνολικά οκτώ αρχηγοί κυβερνήσεων συμμετέχουν στη συνάντηση αυτή που ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδας): ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Παρόντες θα είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Δεν θα αποφασιστεί η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής αν θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα συζητήσουμε νέες κυρώσεις καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες (…) αλλά δεν θα αποφασίσουμε για την επιβολή τους σήμερα», είπε ο Στουμπ στη διάρκεια συνέντευξής του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό YLE.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της προσπάθειες (στην ανατολική Ουκρανία), πιστεύω ότι είναι σωστό να σκληρύνουν οι κυρώσεις, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε. «Υπάρχουν χώρες που θέλουν να σκληρύνουν οι κυρώσεις αμέσως και χώρες που επιθυμούν μια πιο ήρεμη προσέγγιση», πρόσθεσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Ο Στουμπ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου θα οριστεί η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ εκτίμησε ότι η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ- Σμιτ και ο Πολωνός ομόλογός της Ντόναλντ Τουσκ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

By