Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Φαμπιούς- Κέρι στην Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν χθες Δευτέρα την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Γαλλίας να πουλήσει δύο πολεμικά πλοία στη Ρωσία, αναφέροντας ότι η σύμβαση αυτή θα πρέπει να ανασταλεί εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας

LaurentFabius_2275076b

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν χθες Δευτέρα την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Γαλλίας να πουλήσει δύο πολεμικά πλοία στη Ρωσία, αναφέροντας ότι η σύμβαση αυτή θα πρέπει να ανασταλεί εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. «Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας προς τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την πώληση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ενώπιον του Κογκρέσου η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε επίσης την προγραμματισμένη συνάντηση την Τρίτη το πρωί στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Γάλλου ομολόγου του Λοράντ Φαμπιούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί από τους δύο υπουργούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CN , επανέλαβε ότι το Παρίσι θα λάβει την «απόφαση τον Οκτώβριο» σχετικά με την πώληση των πολεμικών πλοίων. Στα τέλη Μαρτίου, ο Λοράντ Φαμπιούς είχε πει ότι το Παρίσι θα «ακυρώσει την πώληση» εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πολιτική έναντι του Κιέβου. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε το Σάββατο ότι η σύμβαση «προς το παρόν» συνεχίζει να ισχύει. « Η σύμβαση υπεγράφη το 2011, εκτελείται και θα κορυφωθεί τον επόμενο Οκτώβριο. Επί του παρόντος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο Ολάντ.

Η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν το 2011 τη σύμβαση πώλησης δύο πλοίων Mistral, με το πρώτο να πρέπει να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2014 και το δεύτερο το 2015. Τα δύο πολεμικά πλοία θα ενισχύσουν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία έχει προειδοποίησε τη Γαλλία ότι «θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της μέχρι τέλους» σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης.

By