Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Χαρδούβελη με μέλος της ΕΚΤ

«Το πρόγραμμα ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης»

xardouvelis gkikas

Το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (γνωστό ως «μίνι ποσοτική χαλάρωση»), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (ABS) έχει στόχο την αναχαίτιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ προσδοκά ότι σημαντικό μέρος της ρευστότητας θα διοχετευθεί στη συνέχεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις.

Κατά τη δίωρη συνάντηση, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τέθηκε και το θέμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι ο Μπενουά Κερέ συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

By