Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέργιες σε Άμυνα και ασφάλεια ζητάει ο Αντώνης Σαμαράς

Υπέρ των συνεργιών ΕΕ – ΝΑΤΟ τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

samaras_eu800

Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Συζητείται επίσης η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους, θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η Ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί αύριο που θα γίνει ο απολογισμός της προεδρίας της ΕΕ από την Λιθουανία ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By