Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός στην Ευρώπη από την αύξηση των κρουσμάτων του AIDS

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές λόγω της αύξησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων HIV σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

keelpno-autoΗ ανησυχία εντείνεται καθώς τα μισά περιστατικά εντοπίζονται καθυστερημένα αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας!

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, το HIV/AIDS και οι συνοδές λοιμώξεις παραμένουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV αυξάνεται και αυτό υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν τα μισά από τα νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά παρουσιάζονται καθυστερημένα (49%), αντανακλώντας τη χαμηλή πρόσληψη του τεστ HIV και την περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό. Τα HIV οροθετικά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με καθυστέρηση είναι πιο πιθανό να μην έχουν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και να μεταδίδουν τη λοίμωξη όσο δε γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης ειδικών που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με την εκτελεστική υπηρεσία καταναλωτών, υγείας και τροφίμων- Consumers, Health and Food Executive Agency (Chafea) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.).

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η διάχυση της πληροφορίας για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πρόληψης της HIV λοίμωξης του 2ου χρηματοδοτικού προγράμματος 2007-2013. Ένα σύνολο 34 δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV / AIDS και τις συλλοιμώξεις συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή με ποσό ύψους 15,9 εκατ. ευρώ.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξαν οι κ. Jacques Remacle, επικεφαλής Διεύθυνσης Υγείας της Chafea, η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος, ο κ. Martin Seychell, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για την υγεία και τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Luis Mendao, εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης των οροθετικών, η κ. Χρυσούλα Μπότση, ιατρός, επιστημονική συνεργάτης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας, κ. Tonio Borg. Την συνάντηση συντόνισε η πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κ. Τζένη Κρεμαστινού.

Όπως αναφέρθηκε, στην Ευρώπη οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη λαμβάνουν θεραπεία. Έτσι, το HIV/AIDS δεν αποτελεί όπως πρώτα θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως «χρόνια» κατάσταση. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή (ARV) ζουν περισσότερο, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς σχετικά με την ποιότητα της ζωής λόγω των συναφών καταστάσεων που συνδέονται με την HIV λοίμωξη ή με ασθένειες που συνοδεύουν το νόσημα και με τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμάκων. Επιπλέον, η δια βίου θεραπεία του HIV και οι συνοδές λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα δαπανηρές εναποθέτοντας αυξανόμενα βάρη στους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία.

By