Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνεργασία Λιβάνου – Κύπρου για το φυσικό αέριο

 Στόχος να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεκμετάλλευσης οικοπέδων μεταξύ των δύο ΑΟΖ.

AnastasiadisΣε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που  του υπουργού Εμπορείου Γεώργιου Λακκοτρύπη στο Λίβανο, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθεί μία συνεργασία στο πλαίσιο συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ των δύο κρατών, σύμφωνα με πληροφορίες  του stockwatch.com.cy από κυβερνητικές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό στην αποκλειστική ζώνη του Λιβάνου συμμετέχουν σε θέματα έρευνας και γεωτρήσεων 52 εταιρείες.

Αναμένεται να υπάρξει, σύντομα,  σε τεχνοκρατικό επίπεδο διάλογος μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου με στόχο να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεκμετάλλευσης οικοπέδων που βρίσκονται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει το Κοινοβούλιο του Λιβάνου να επικυρώσει τη συμφωνία η οποία θα καθορίζει τη γραμμή της ΑΟΖ που χωρίζει το Λίβανο και την Κύπρο, σύμφωνα με το stockwatch.com.cy.

Συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατιας, Νίκο Αναστασιάδη, είχαν αντιπροσωπεία Αμερικανοισραηλινών επιχειρηματιών στην οποία συμμετέχουν και κύπριοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία Πετρολίνα.

Κατά τη συνάντηση, οι Αμερικανοισραηλινοί επενδυτές που συνεργάζονται με Κύπριους επιχειρηματίες, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για να προωθήσουν έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκαν στην προοπτική επίσπευσης μεταφοράς του φυσικού αερίου, πέραν από την ενδιάμεση λύση.

Βάσει του σχεδιασμού των Αμερικανοισραηλινών, η μέθοδος μεταφοράς θα είναι LNG δηλαδή με πλωτές μονάδες όπου εκτιμάται το κόστος να είναι ποιο φθηνό. Το πρόγραμμα προνοεί και τη μεταφορά φυσικού αερίου από το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

 

By