Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η μάχη Ομπάμα- Ρεπουμπλικάνων για το federal shutdown

Συνεχίζεται η μάχη Ομπάμα- Ρεπουμπλικάνων για το federal shutdown.

Obama Debt Showdown

Με το Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικάνους να παραμένουν αμετακίνητοι ο καθένας στις θέσεις τους, η Αμερική ετοιμάζεται για μία μακρά περίοδο «πολέμου», με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται όσον αφορά στην ικανότητα του δημοσίου να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης.

Ο τελευταίος εκβιασμός των Ρεπουμπλικανών με την προσπάθεια προώθησης αποσπασματικών νομοσχεδίων για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σε ορισμένα μόνο τμήματα της κυβέρνησης, όπως ομοσπονδιακά πάρκα και προγράμματα για τους βετεράνους, αλλά όχι στο σύνολο των κρατικών δαπανών, έπεσε στο κενό.

Οι προτάσεις αυτές, που είχαν ως στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Δημοκρατικούς, εμφανίζοντας τον Ομπάμα να αρνείται τη χρηματοδότηση δημοφιλών προγραμμάτων,  απέτυχαν αργά το βράδυ της Τρίτης να συγκεντρώσουν στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ασκούσε βέτο, καθώς επιμένει στην ψήφιση από το Κογκρέσο νομοσχεδίου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, χωρίς «άσχετα» μέτρα  για πολιτικούς λόγους. Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις προτάσεις αυτές με άλλη μορφή, ώστε να επιχειρήσουν αυτή τη φορά να τις περάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική αιτία για την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι «μπλόκαραν»την ψήφιση του προϋπολογισμού και την απόφαση Ομπάμα για αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, ήταν η απαίτηση τους να κοπεί το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης (γνωστό ως Obamacare).

Η έλλειψη διάθεση για πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων αυξάνει την πιθανότητα ο διχασμός που έχει φέρει την κυβέρνηση σε αδράνεια να συνεχίσει να εμποδίζει την πληρωμή των λογαριασμών της κυβέρνησης  πέρα από τα μέσα Οκτωβρίου. Το Κογκρέσο πρέπει μέχρι τότε να εγκρίνει την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου του χρέους και μία ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να επιφέρει ευρύτερες και πιο σοβαρές συνέπειες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία από τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έρευνα το 70% των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικάνων και το 60% με τους Δημοκρατικούς, ενώ διχασμένη είναι η κοινή γνώμη όσον αφορά στην αξιολόγηση της στάσης του Ομπάμα.

Πηγές: wsj.com, cnn.com, bloomberg.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By