Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα tablets εκτοπίζουν τα pc

Συνεχίζεται η ύφεση στις πωλήσεις των Η/Υ

pc

Σε καθοδική πορεία βρίσκονται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως. Το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 76 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 10,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gartner.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση στην ιστορία των Η/Υ, οι πωλήσεις των οποίων έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έντονης διείσδυσης στην αγορά των tablets (ταμπλέτες).

Η Gartner αναφέρει ότι η είσοδος στην αγορά των χαμηλού κόστους tablets είχε περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες.

Πτώση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών καταδεικνύει ακόμα μια έρευνα, της εταιρείας IDC, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μείωση των πωλήσεων κατά 11,4% παγκοσμίως συγκριτικά με πέρυσι.

Η IDC, η οποία χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μέθοδο υπολογισμού των δεδομένων, αναφέρει ότι οι πωλήσεις έφτασαν τα 75,6 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο αναφέρει ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται Η/Υ είχαν καλύτερες πωλήσεις απ’ ό,τι ανέμεναν και πως είναι πιθανό να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους τους επόμενους μήνες.

«Με την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο να είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις εξακολοθούμε να ελπίζουμε σε κάποια βελτίωση το δεύτερο μισό του χρόνου», δηλώνει ο Jay Chou, αναλυτής στην IDC Worldwide PC Tracker. Ο ίδιος ωστόσο προειδοποιεί ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει κινδύνους και ότι απαιτείται πολλή δουλειά για να αλλάξει η κατάσταση.

«Η μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα αντανακλούν τα ρίσκα, ενώ η βελτιωμένη προοπτική στις ΗΠΑ αντανακλά περιθώρια βελτίωσης. Ακόμα όμως η αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές είναι απειλή για τη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By