Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Παραμένει μείζον ζήτημα το δημοσιονομικό κενό

troika

Συνεχίστηκε και χθες το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάθε μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει δική της ατζέντα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, καταβάλλει προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Τ. Βίζερ, όσο και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος πλέον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την Καθημερινή,  είναι ότι παράγοντες της τρόικας ξεκαθάριζαν  πως δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη εντός του Σαββατοκύριακου λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχαν διαδραματιστεί μέχρι χθες.

Μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η τρόικα επιμένει στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2015 και η κυβέρνηση στη δική της θέση ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημείωναν ότι η τρόικα εκτιμά το κενό αυτό σε 2-3 δισ. ευρώ και ζητάει ξεκάθαρα τη λήψη νέων μέτρων που θα το εκμηδενίσουν.

Χθες, είχε προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του κ. Χαρδούβελη, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Χαρδούβελης είχε σύσκεψη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη (υπάρχει το θέμα της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου) και αμέσως μετά με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου.

By