Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Oι έξι δυνάμεις  και το Ιράν συναντώνται σήμερα στη Γενεύη όπου ξεκινά η τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων

NuclearA

Οι έξι δυνάμεις (5+1) και το Ιράν συναντώνται σήμερα στη Γενεύη όπου ξεκινά η τρίτη ημέρα των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τερματίζει μια δεκαετή αντιπαράθεση και θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμιά βεβαιότητα» σε αυτό το στάδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι «ανησυχίες» του Ισραήλ για τα θέματα ασφάλειας.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδιδε ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Γενεύη όπου θα μετάσχει στις διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ρώσος υπουργός θα συμμετάσχει με τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) στη σύνοδο της Γενεύης, δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή. «Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί η συνάντηση των έξι με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Λαβρόφ. Ελπίζουμε η συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στις διαπραγματεύσεις να επιτρέψει να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας 5+1 τροποποίησαν τα προγράμματά τους προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη. Η συμμετοχή του κινέζου ομολόγου τους Ουάνγκ Γι ακόμη δεν είναι σίγουρη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By