Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι εκπλήξεις από την αμερικανική οικονομία

balitsa

Το μεσημεριανό σχόλιο από την FXCM.

balitsa
© Liz Van Steenburgh | Dreamstime.com

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αμερική, προκαλώντας έκπληξη στους επενδυτές αλλά και τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο σημείωσαν άνοδο 1,1% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,5%.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τη συνεχή και σταθερή βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει σταδιακά τη στήριξη που παρέχει. Αυτό είναι κάτι θετικό για το δολάριο το οποίο ενισχύεται έντονα έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και αυτή τη στιγμή η ισοτιμία EUR/USD δέχεται βαρύ πλήγμα προς τη στήριξη στα 1,2965.

Είναι προφανές ότι η Αμερική επιχειρεί να αποσυνδεθεί πλήρως από την Ευρωζώνη σε αυτό τον κύκλο της κρίσης και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της ΕΚΤ και την καθοδήγησή της σε αυτό που τόσο καιρό προσπαθεί να αποφύγει: τη νομισματική χαλάρωση.

Η θετική συσχέτιση δολαρίου – μετοχών συνεχίζεται και γίνεται ακόμα πιο ισχυρή καθώς βρισκόμαστε σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου δολάριο και μετοχές είναι το ίδιο ελκυστικά γιατί δείχνουν την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

 

By