Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον Καναδά

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη έναν στρατιώτη στο εθνικό πολεμικό μνημείο στην πρωτεύουσα Οτάβα

kanadas_epithesh

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα στην πρωτεύουσα του Καναδά, καθώς η αστυνομία ερευνά αν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε ένα στρατιώτη και εισέβαλε στο κτίριο του κοινοβουλίου, είχε βοήθεια στο σχεδιασμό της επίθεσής του.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) διέταξε ένα απόσπασμα να παραμένει 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα μαζί με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να κρυφτεί για σύντομο διάστημα σε ένα μικρό δωμάτιο στη διάρκεια της επίθεσης της Τετάρτης.

Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών, κατονομάσθηκε από την αστυνομία ως ο ένοπλος που πραγματοποίησε την Τετάρτη την επίθεση στην πρωτεύουσα του Καναδά. Είχε ποινικό μητρώο με αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και είχε υποβάλει πρόσφατα αίτηση για διαβατήριο, σχεδιάζοντας να ταξιδέψει στη Συρία αφού είχε υποβληθεί σε μια «διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης» ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η αστυνομία. Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό ήταν Καναδός πολίτης και ενδέχεται να είχε επίσης λιβυκή υπηκοότητα, δήλωσε ο Μπομπ Πόλσον, επίτροπος της RCMP. Πρόσθεσε πως ο ύποπτος δεν είχε φανερούς δεσμούς με έναν άλλο Καναδό ο οποίος είχε σκοτώσει ένα στρατιώτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη έναν στρατιώτη στο εθνικό πολεμικό μνημείο στην πρωτεύουσα Οτάβα, πριν εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου όπου και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σημείο όπου ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ συναντιόταν με βουλευτές. Ο Ζεχάφ-Μπιμπό, γεννημένος στο Μόντρεαλ από Λίβυο πατέρα και Καναδή μητέρα, είχε ζήσει στο Κάλγκαρι και το Βανκούβερ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

By