Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται τα παζάρια για μείωση της τιμής αερίου

Η ελληνική πλευρά ζητά να μειωθεί η τιμή προμήθειας τουλάχιστον 20%

gazpromΜέσα στο 2013 θα επικυρωθεί η συμφωνία με τους Ρώσους της Gazprom για τις νέες μειωμένες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι υπάρχει καλό κλίμα.

Η ελληνική πλευρά ζητά να μειωθεί η τιμή προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, να ξεπεράσει το 20%.

Σημειώνεται ότι τώρα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 23% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών. Η Ελλάδα προμηθεύεται προς 480 δολάρια/ 1.000 κυβικά, όταν ο μέσος όρος τιμών στη Δυτική Ευρώπη είναι 390 δολ/ 1.000 κυβικά.

Ένα ακόμα αίτημα της Ελλάδας είναι να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% να στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 50% σχεδόν των ποσοτήτων των συγκεκριμένων χωρών. Και το τρίτο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By