Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεχόμενα ρεκόρ για την Wall Street

Κέρδη και σε εβδομαδιαίο επίπεδο για τους αμερικανικούς δείκτες

Despite Deal On Cyprus Bailout, Markets Fall During Volatile Day Of Trading

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ καθώς και το θετικό κλίμα από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη που συντήρησαν το χθεσινό ενθουσιασμό των επενδυτών ήταν αρκετά για να φέρουν νέα ρεκόρ στη Wall Street για την Παρασκευή.

Ο Dow Jones κατέγραψε νέο υψηλό, ανεβαίνοντας 0,52% στις 16/294 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,58% στις 4.321 μονάδες.

Ο S&P 500 κέρδισε 0,44% στις 1.949 μονάδες, κλείνοντας για μια ακόμα συνεδρίαση σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι δείκτες κατέγραψαν τα εξής:

Dow Jones: +1,2%

Nasdaq: +1,9%

S&P 500: +1,3%

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σταθερή στο 6,3% παρέμεινε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ δημιουργήθηκαν 217 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της χρονιάς (μέχρι στιγμής 214 χιλ.).

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών, της υγείας, της εστίασης και των μεταφορών.

Χαμηλές, ωστόσο, οι προσλήψεις στον κατασκευαστικό και εργοστασιακό κλάδο, δύο τομείς κλειδιά για την αμερικανική οικονομία, ήταν μόλις 16 χιλ. στο σύνολο.

Ως προς το μέσο ωρομίσθιο αυτό αυξήθηκε κατά 0,2% και άγγιξε τα 24,38 δολάρια. Ο μέσος χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα παρέμεινε σταθερός στις 34,5 ώρες.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή σταθερή την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στη βαθμίδα «ΑΑ+» με το outlook να είναι σταθερό.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, η αξιολόγηση των ΗΠΑ στηρίζεται από την ανθεκτικότητα και τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης της οικονομίας της, την ισχύ των θεσμών της, την εκτεταμένη ευελιξία της οικονομικής της πολιτικής και ειδικά την καινοτόμα νομισματική της πολιτική και την μοναδική της θέση ως εκδότριας του σημαντικότερου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο.

Ο S&P προβλέπει ότι η αμερικάνικη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2014, 3,2% το 2015, 3,4% το 2016 και 3% το 2017.

By