Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνθήκη για το εμπόριο όπλων ψηφίζει ο ΟΗΕ

Περίπου μια δεκαετία προσπαθούν οι διπλωμάτες να συμφωνήσουν για τον έλεγχο της διεθνούς ροής των συμβατικών όπλων.

oplaΣήμερα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα τεθεί σε ψηφοφορία  η πρώτη συνθήκη που θα ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων, με τζίρο που ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της συνέλευσης των 193 εθνών.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ωστόσο, οι συνομιλίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών απέβησαν άκαρπες καθώς το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την υπογραφή συνθήκης. Έτσι, η ευθύνη για την υπογραφή μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση.

Δεν μπορούν να δεχθούν το περιεχόμενο της συνθήκης, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία όπως υποστήριξαν, καθώς αυτό απειλεί τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Από την άλλη μεριά η Διεθνείς Αμνηστία τόνισε ότι και οι τρεις υπόκεινται σε κάποιας μορφής εμπάργκο όπλων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα απαγορεύει στα κράτη να εξάγουν συμβατικά όπλα κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων, ή όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πράξεις γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή τρομοκρατίας.

Σχεδόν μία δεκαετία οι διπλωμάτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο αρχών για τον έλεγχο της διεθνούς ροής των συμβατικών όπλων. Πέρυσι, οι προσπάθειες για συμφωνία απέτυχαν όταν οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα σχετικά ζητήματα.

Εφόσον η συνθήκη υπερψηφιστεί σήμερα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναμένεται, χρειάζεται στη συνέχεια να επικυρωθεί από τουλάχιστον 50 μέλη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

By