Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνομιλίες Ελλάδας-Κύπρου για την ΑΟΖ

Θέματα που καλύπτουν διμερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

fwtioyΣτην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. Το πρωί, ο κ. Φωτίου συνομιλίσε με τον Έλληνα ομόλογό του, για θέματα που καλύπτουν διμερές σχέσεις που άπτονται της αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Οι δύο Υπουργοί αναμένεται, να εξετάσουν και ζητήματα που αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, θέματα που σχετίζονται με τις ΑΟΖ των δύο χωρών, καθώς και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Φωτίου θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Άμυνας, η επίσκεψη του κ. Φωτίου στην Αθήνα αποτελεί συνέχεια της επίσημης επίσκεψής του στο Τελ-Αβίβ την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Γιαλόμ, και «δεν αποτελεί καθόλου τυχαίο γεγονός ότι πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Ένα από τα κύρια θέματα που οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η προοπτική της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των όρων για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει όσον αφορά το θέμα των κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, ενόψει της κοινής άσκησης των τριών χωρών που θα λάβει χώραν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί παράλληλα και στο θέμα των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι ακόμη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας

«Στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών», επισήμανε στη «Σ» αρμόδια υπηρεσιακή πηγή, δοθέντος, πλέον, του γεγονότος ότι τα σύνορα των δύο χώρων ευρίσκονται ουσιαστικά στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σ’ ένα εξαιρετικά ασταθές και διακυβευόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, το υφιστάμενο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας θα πρέπει να επανεξεταστεί, στην προοπτική περαιτέρω αναβάθμισής του.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και η συνάντηση του κ. Φωτίου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα συζητηθεί, προεχόντως, μεταξύ άλλων θεμάτων, η προοπτική υποβολής αίτησης από πλευράς Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της Κύπρου, αλλά και το πώς μπορούν οι δύο χώρες να συντονιστούν, όσον αφορά τη διαμόρφωση «ευοίωνων προϋποθέσεων» για θετική κατάληξη του κυπριακού αιτήματος, δεδομένου του ρόλου της Τουρκίας.

By