Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συρία – Β. Κορέα στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπ.Εξ. των G8

 Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8 συναντώνται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στη κορεατική χερσόνησο.

Copyright: Reuters | Petar Kujundzic
Copyright: Reuters | Petar Kujundzic

Σε ότι αφορά τη Συρία, η Βρετανία, θα εμμείνει στη θέση της ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G8, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- θα συζητηθεί επίσης η στάση της Βόρειας Κορέας και οι απειλές που έχει εκτοξεύσει πρόσφατα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η Ρωσία δήλωσε χθες πως οι G8 συμφώνησαν να απορρίψουν την ρητορική και γενικότερη στάση της Β. Κορέας, και τόνισε την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες μεριές  να κατευνάσουν τους τόνους μέσω της διπλωματικής οδού, στην όλο και κλιμακούμενη σε ένταση κορεατκή χερσόνησο.

Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ.

Η Γαλλία και η Βρετανία αναμένεται, για μια ακόμη φορά, να ασκήσουν πιέσεις για την τροποποίηση ή την άρση του εμπάργκο των όπλων στη Συρία για την υποστήριξη των ανταρτών που μάχονται κατά του Άσαντ ώστε να δοθεί ένα τέλος στον διετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους και έχει ωθήσει στη μετανάστευση εκατομμύρια ακόμα.

Το Παρίσι και το Λονδίνο σκοπεύουν να αυξήσουν τις πιέσεις στον Άσαντ και να προσπαθήσουν να τον ωθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας τις προμήθειες όπλων στους αντάρτες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Ωστόσο, άλλες χώρες της G8, όπως η Ρωσία και η Γερμανία έχουν αντίθετη άποψη, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αιματηρές διαμάχες.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By