Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συρία: Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι των Times που ήταν όμηροι ανταρτών

Ο δημοσιογράφος Άντονι Λόιντ, επειδή αποκάλυψε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πυροβολήθηκε στα πόδια για να εμποδισθεί να δραπετεύσει, όπως γράφουν οι «Τάιμς»

syria

Δύο δημοσιογράφοι των «Τάιμς» του Λονδίνου που κάλυπταν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, απήχθησαν από μια «συμμορία ανταρτών» και ένας εξ αυτών πυροβολήθηκε προτού παρέμβουν μέλη μιας αντιεξτρεμιστικής ανταρτικής οργάνωσης και εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα.

Ο δημοσιογράφος Άντονι Λόιντ πυροβολήθηκε δύο φορές στο πόδι ενώ ήταν αιχμάλωτος και ο φωτογράφος Τζακ Χιλ υπέστη άγριο ξυλοδαρμό αφού προσπάθησε να δραπετεύσει, σύμφωνα πάντα με τους «Τάιμς».

Οι δύο, οι οποίοι είχαν περάσει αρκετές ημέρες καλύπτοντας για την εφημερίδα την αναταραχή στο Χαλέπι, απελευθερώθηκαν χθες, Τετάρτη, αφού παρενέβησαν τοπικοί διοικητές της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο. Αργότερα πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Λόιντ και Χιλ είχαν απαχθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα μαζί με ένα ντόπιο οδηγό ενώ κατευθύνονταν από τη βόρεια συριακή πόλη Ταλ Ριφάτ προς την Τουρκία, όταν μια «ανταρτική συμμορία» σταμάτησε το όχημα με το οποίο ταξίδευαν, αναφέρει η εφημερίδα. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν πίσω στην Ταλ Ριφάτ, όπου κρατήθηκαν σε μια αποθήκη, φρουρούμενοι από τους άνδρες που τους οδηγούσαν στα σύνορα. Ο Χιλ και ο οδηγός έκαναν μια απόπειρα να δραπετεύσουν αφού κατέβαλαν έναν από τους φρουρούς. Ο οδηγός κατάφερε να δραπετεύσει κλέβοντας ένα μοτοποδήλατο, αλλά ο Χιλ συνελήφθη και πάλι και ξυλοκοπήθηκε άγρια μαζί με τον Λόιντ, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Λόιντ, ο οποίος είχε κερδίσει νωρίτερα φέτος το βραβείο Εξωτερικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς που απονέμει η Εταιρεία Εκδοτών, επειδή αποκάλυψε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πυροβολήθηκε στα πόδια για να εμποδισθεί να δραπετεύσει, γράφουν οι «Τάιμς».

Μετά τη διάσωσή τους από το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο σχηματίσθηκε το Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει τις ανταρτικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, δέχθηκαν ιατρική φροντίδα επιτόπου πριν διασχίσουν τα σύνορα προς την Τουρκία, προσθέτουν.

Εξήντα τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 1992 ενώ εργάζονταν στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

By