Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συρία: Στις 3 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνεται από την Τρίτη και έως την 1η Μαΐου

fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis

Οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, που αναμένεται να οδηγήσουν στην επανεκλογή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ αλ-Λάχαμ.

«Ορίζω την Τρίτη 3 Ιουνίου ως την ημερομηνία εκλογής προέδρου της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας για τους πολίτες που κατοικούν στη Συρία», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσημης συνόδου του κοινοβουλίου.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνεται από την Τρίτη και έως την 1η Μαΐου, διευκρίνισε. Ο πόλεμος σπαράζει τη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 προκαλώντας περισσότερους από 150.000 θανάτους, ενώ 2,5 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και 6,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό. Στη διάρκεια της συνεδρίας, τρεις ρίψεις όλμων προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους και τραυματισμούς κοντά στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέχρι τώρα ο Μπασάρ αλ-Άσαντ –όπως προηγουμένως ο πατέρας του Χάφεζ– εκλεγόταν με δημοψήφισμα. Μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με δημοψήφισμα με το 97,29% των ψήφων και επανεξελέγη το 2007 με το 97,62% των ψήφων.Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία. Όμως στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις που τίθενται περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα άρθρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να έχει ζήσει στη Συρία συνεχώς στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων.Εξάλλου, κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 35 βουλευτών από τους 250 από τους οποίους αποτελείται το κοινοβούλιο.

Τα άρθρα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υποψηφιότητα ενός αντιπάλου από το εξωτερικό και πολύ δύσκολη εκείνη ενός αντιπάλου από το εσωτερικό.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να θέσει υποψηφιότητα.

By