Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρία: Mέχρι τις 13 Απριλίου θα απομακρυνθούν τα χημικά όπλα

Η Συρία έχει δηλώσει 12 εγκαταστάσεις παραγωγής στον ΟΑΧΟ και είχε προθεσμία ως τις 15 Μαρτίου για να τις καταστρέψει

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Τα χημικά όπλα της Συρίας που θα πρέπει να καταστραφούν εκτός της χώρας, είναι δυνατό να έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα ως τις 13 Απριλίου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του χρονοδιαγράμματος.

«Αν δεν υπάρξουν δυσκολίες, τότε μέσα σ” ένα μήνα, στις 13 Απριλίου, η απομάκρυνση θα έχει ουσιαστικά τελειώσει», δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ουλιάνοφ πρόσθεσε πως η Συρία θα παρουσιάσει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ένα νέο σχέδιο για την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής των χημικών όπλων της στα τέλη Μαρτίου.

Η Συρία έχει δηλώσει 12 εγκαταστάσεις παραγωγής στον ΟΑΧΟ και είχε προθεσμία ως τις 15 Μαρτίου για να τις καταστρέψει, βάσει μιας συμφωνίας που υπέγραψε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η Δαμασκός έχει ήδη χάσει μερικές προθεσμίες που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Η Δαμασκός συμφώνησε πέρυσι να καταστρέψει όλες τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων της και να παραδώσει 1.300 μετρικούς τόνους τοξικών παραγόντων σε μια κοινή αποστολή του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ. Έχει προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου για να εξαλείψει πλήρως το πρόγραμμα χημικών όπλων της.

By