Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για μείωση δαπανών, περισσότερα έσοδα

Τις προτάσεις του κόμματος για το φορολογικό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

-Του Κώστα Πουλακίδα –

 

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Την αντιστροφή του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του σε ημερίδα ο Αλ. Τσίπρας αντιστρέφει την εικόνα και λέει πως η κρίση δεν είναι κυρίως πρόβλημα υπερβολικών δαπανών, αλλά μειωμένων εσόδων.

«Η κρίση των δημόσιων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με την διόγκωση του χρέους δεν είναι κρίση δαπανών. Είναι κρίση εσόδων, βεβαίως σε συνδυασμό με μια δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετούσε με αποτελεσματικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου ήταν πάντα πολύ χαμηλότερα από τον μέσον όρο της ευρωζώνης.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να βοηθήσει για την έξοδο από την κρίση και τον υπερασπίζεται από όσους τον κατηγορούν ως αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο, λέγοντας ότι αφέθηκε συστηματικά να καταρρεύσει για να υπάρξει «χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοσκοπία», ενώ «χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα εξουσίας ως πεδίο πελατειακών σχέσεων».

[custom_gallery id=»7475″]

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, βασικοί πυλώνες μιας μεταρρύθμισης στο φορολογικό είναι:

Ι. Η δημιουργία Περιουσιολογίου. Αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι θα καταργήσει τα χαράτσια.

ΙΙ. Η οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος

1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις). Θα υπάρχουν περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

ΙΙΙ. Η επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

Περιλαμβάνει καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο που εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή. Το δείγμα αυτό, μαζί με δείγμα που θα επιλέγεται τυχαία, συγκροτεί το πλήθος περιπτώσεων που θα εξετάζονται κάθε χρόνο

Ακόμη θα ενισχυθούν όλες οι ενδιάμεσες διαδικασίες διαιτησίας και διακανονισμών, με σαφείς διαδικασίες τιμωρίας των παραβάσεων (πρόστιμα, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές), ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στα δικαστήρια.

Μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ θα μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.α.

 

By