Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο γραμμές και για την απεργία της ΟΛΜΕ

Διαφωνίες ακόμα και στο άτυπο συντονιστικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση επέλεξε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, γιατί για άλλη μία φορά θα διακρίνονταν οι δύο γραμμές μέσα στο κόμμα. Ακόμα και μέσα στο άτυπο συντονιστικό που συνεδρίασε την Παρασκευή υπήρξαν διαφωνίες ως προς το «πόσο» θα υποστηριχθεί η απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Υπήρξαν στελέχη του κόμματος (π.χ. Π. Σκουρλέτης) που εκτίμησαν ότι οι καθηγητές θα έχουν την κοινωνία απέναντί τους αν απεργήσουν, και ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν ταυτιστεί μαζί τους. Τα στελέχη αυτά, που ανήκουν στον ευρύ χώρο της πλειοψηφίας, δεν ήταν εναντίον των αιτημάτων των καθηγητών, αλλά εισηγήθηκαν μία πιο «ουδέτερη» στάση, με άξονα τον σεβασμό στις αποφάσεις των εργαζομένων.

Αντίθετα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Νταβανέλος) τάχθηκαν υπέρ της πλήρους και ανεπιφύλακτης στήριξης της απεργίας μέσα στις εξετάσεις. Αυτό είχαν προτείνει δημοσίως και η Τ. Χρισοδουλοπούλου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Βουλευτής Τ. Κουράκης (αρμόδιος τομέα Παιδείας), αλλά και στελέχη προσκείμενα στην πλειοψηφία, όπως ο Γ. Μηλιός και ο Τ. Κορωνάκης.

Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς συνεδρίου. Το Σαββατοκύριακο 18 – 19 Μαΐου συνεδριάζει η ΚΠΕ και αυτό το Σαββατοκύριακο οι… συνιστώσες και οι… τάσεις. Το Σάββατο, στην ΑΣΟΟΕ, συνεδριάζει η Αριστερή Ενότητα (πλειοψηφία), την Κυριακή η Πλατφόρμα 2010 (Παπαδημούλης, Δούρου, Πουλάκης, Μπαλάφας) σε ξενοδοχείο, ενώ θα συνεδριάσει και η Αριστερή Πλατφόρμα. Αντικείμενο των συνεδριάσεων θα είναι οι τελικές θέσεις για το συνέδριο, αλλά και οι υποψηφιότητες και άλλα «τεχνικά» ζητήματα (όπως οι «υπόγειες» συνεργασίες).

Ενδεικτικό πάντως του συνεδριακού κλίματος είναι ότι υπήρξε αρνητικό σχόλιο στην συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα (στον REAL FM) με την οποία είπε ότι οι σημερινές συνιστώσες δεν θα έχουν δικό τους ταμείο και δομές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ενιαίο κόμμα. Το σχόλιο προήλθε από τους Ενεργούς Πολίτες (του Μ. Γλέζου) και αναφέρει: «Ο Δημήτρης Βίτσας λέει την άποψή του. Σεβαστή και προς προβληματισμό. Δεν αναλογίζεται μόνο ότι στο χώρο της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος πολιτικός φορέας που δίνει έμφαση στο μέλλον και προωθεί καινούργιες οργανωτικές δομές. Αν ξαναγυρίσουμε στις παλιές ιεραρχικές δομές των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων, τι θα έχουμε προσφέρει στις μελλοντικές γενιές και στις ιδέες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ουμανισμού; Τίποτα. Είναι καθήκον μας, λοιπόν, να μην καταστρέψουμε αυτό πού με κόπο και συντροφικότητα φτιάξαμε. Ας το ξανασκεφτούμε όλοι μαζί».

By