Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα του Μαρτίου 2011

Δυο τροπολογίες κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή

syriza

Tην άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, αλλά και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή.

Σε ότι αφορά στην πρώτη τροπολογία που αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων- με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου- άφησε πολλά νοικοκυριά σε κρύες περιοχές της χώρας χωρίς θέρμανση, ενώ δεν αύξησε τα φορολογικά έσοδα.

Προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή, στα 21 € τα 1000 λίτρα. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ περίπου το λίτρο από το 1,20 ευρώ που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης», σημειώνεται στην τροπολογία. «Η εξαγγελία Σαμαρά για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, «είναι ανεπαρκής», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ΕΦΚ από τον Μάρτιο του 2011 είναι 1.471% και η μείωση κατά 30% του φόρου «δεν λύνει το υπαρκτό πρόβλημα που αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλες τις λαϊκές οικογένειες», διότι η τιμή του θα συνεχίσει να είναι απλησίαστη για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η εφαρμογή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών και ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες.

«Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, είναι γενικόλογες και αόριστες, ενώ και η μετάθεση των ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και την κρισιμότητα της κατάστασης», αναφέρουν και προτείνουν τα εξής:

  1. Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
  2. Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο). Μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.
  3. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται  η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
  4. Καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Και οι δύο τροπολογίες έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που συζητούνται από αύριο Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

By