Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Με μισό «ναι» στην Ολομέλεια για την αναστολή χρηματοδότησης

Με μισό «ναι» στην Ολομέλεια για την αναστολή χρηματοδότησης- Ποιο μεγάλο αγκάθι προβληματίζει την Κουμουνδούρου

Vouli-Fakelos

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με μισό και ειδικού σκοπού «ναι», αλλά και με σημαντικές επιφυλάξεις που δεν αποκλείεται να ανεβάσουν τους τόνους στη Βουλή, αναμένεται να προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή Ολομέλεια, που θα συζητηθεί η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες εις βάρος της χώρας, της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Όπως είχε μεταδώσει από χθες το thepaper.gr στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούν φόρμουλες και διαύλους επικοινωνίας για να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για το σχετικό ζήτημα, με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. Μετά την σταδιακή υποχώρηση των  αρχικών πυρών του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στην Κουμουνδούρου θεωρείται πιο πιθανό να μην επιμείνουν στη δική τους τροπολογία, αλλά προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον να περάσει με τη συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία Μιχελάκη.

Σε αυτό συνέβαλαν φυσικά οι πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν ως αποτέλεσμα τις τροποποιήσεις της ύστατης στιγμής που ανακοίνωσε ο υπουργός επί της τροπολογίας. Σύμφωνα με αυτές η τροπολογία θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του 1/5 των ευρωβουλευτών ή του 1/5 του των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης» και θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας. Πηγές από την Κουμουνδούρου μιλώντας στο thepaper.gr καλωσόρισαν τις επίμαχες τροποποιήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας (3/5 του Σώματος)  των 180 βουλευτών παραμένει μία ακανθώδης διαφορά και θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, για τη θεωρία των δύο άκρων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαβούλευσης ώστε να φανεί ότι σύσσωμος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος ορθώνει ένα στιβαρό μέτωπο ενάντια στο νεοναζιστικό φαινόμενο. Θα πρέπει ωστόσο να έρθει το θέμα στη Βουλή και να υπάρξει ουσιαστική πολιτική συζήτηση επί του θέματος».

(Visited 1 times, 2 visits today)
By