Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ για μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων

O Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς αποκλείει το ενδεχόμενο να θεσπιστεί Πανευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης.

michel barnierΤο ενδεχόμενο να θεσπιστεί πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον φαίνεται να αποκλείει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, με αποτέλεσμα το οικονομικό και θεσμικό βάρος να παραμένει στα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αφού ζητούσε διευκρινίσεις όσον αφορά τον μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν θα υπάρξει «πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων σε αντικατάσταση της οδηγίας 2009/14, που αφορά την εγγύηση καταθέσεων από τα κράτη μέλη και έως του ποσού των 100.000 ευρώ», καθώς επίσης κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για «εθελοντική ασφάλιση καταθέσεων με ευθύνη των αποταμιευτών», πέραν των ήδη υπαρχουσών Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μπαρνιέ, αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί Πανευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης καταθέσεων στο μέλλον, με το οικονομικό και θεσμικό βάρος να πέφτει στα κράτη μέλη, αφού λέει συγκεκριμένα ότι: «το σχέδιο οδηγίας περί Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων που έχει υποβληθεί επικεντρώνεται στην εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων που προβλέπονται εκ του νόμου».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Μπαρνιέ, κάνει λόγο για την εγγύηση των καταθέσεων άνω του ορίου των 100.000 ευρώ, για την οποία «εθελοντικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που λειτουργούν σε συμβατική βάση και παρέχουν επιπλέον εγγυήσεις πέραν των 100.000 ευρώ επιτρέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ».

By