Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Λύση μέσα στην Ευρωζώνη – Νέα Δημοκρατία: Διαγράψτε τον Λαφαζάνη

Κόντρες ανακοινώσεων με αφορμή την απόφαση του ΑΚΕΛ να προτείνει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

lafazanisΦωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ της Κύπρου, στην οποία προτείνεται ευθέως να υπάρξει έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ, αφού ενθαρρύνει αντίστοιχες φωνές στο εσωτερικό ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που με ανακοίνωσή της καταγγέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για «ένοχη σιωπή» απέναντι στις αντιλήψεις αυτές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνουμε ότι η απόφαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (που είχε ουσιαστικά προαναγγείλει κατά την επίσκεψή του αυτές τις μέρες στην Ελλάδα ο γενικός του γραμματέας ‘Αντρος Κυπριανού) σημειώνει πως «μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ σχολιάζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναφέρεται με σαφήνεια σε «έξοδο από την κρίση εντός της ευρωζώνης» τονίζοντας ότι υπάρχει «απόλυτος σεβασμός» στον προβληματισμό που αναπτύσεται στο ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «κατανοώντας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τα κοινά προβλήματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό, το διάλογο που αναπτύσσεται εντός του ΑΚΕΛ για τα ζητήματα της ευρωζώνης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι κοινοί αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, η συμμαχία των χωρών του Νότου, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και τη διεκδίκηση μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση, εντός της ευρωζώνης, χωρίς μνημόνια και τρόικα, σε μια Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής». Αντίθετος σε κάθε λογική εξόδου από το ευρώ δηλώνει άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ThePaper.gr

«Διαγράψτε τον Λαφαζάνη»

Στο θέμα πάντως παρεμβαίνει και η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναφέρεται σε άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη (Iskra.gr) υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την θέση του για το θέμα της εξόδου ή όχι από το ευρώ. Ζητά μάλιστα την διαγραφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Λαφαζάνης αδειάζει ευθέως τον κ. Τσίπρα, ακυρώνοντας τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του, την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθεί αμήχανος. Η διαπίστωση Λαφαζάνη, μέσω της ιστοσελίδας του, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς να συνοδεύεται με Μνημόνιο» και ότι «δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς μνημόνιο, αποτελεί αυταπάτη!», εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα, που ισχυρίζεται ότι «θα ακυρώσει το Μνημόνιο με ένα Νόμο, παραμένοντας στο Ευρώ, διαπραγματευόμενος τη δανειακή σύμβαση». Ο Γιάννης Τόλιος, μάλιστα, (συνεργάτης του κ. Τσίπρα, του κ. Λαφαζάνη ή του κ. Αλαβάνου;), δηλώνει σήμερα ότι «πρέπει να ζητήσουμε συντεταγμένη αποδέσμευση από την Ευρωζώνη» και ότι «πρέπει να φύγουμε από το Ευρώ». Η ένοχη σιωπή του κ. Τσίπρα, σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι αποδέχεται σιωπηλά τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη για έξοδο από την Ευρωζώνη, φοβούμενος την πολιτική λεηλασία του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα του κ. Αλαβάνου, Είτε ότι είναι εξαιρετικά αδύναμος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορεί όχι να διαγράψει, αλλά ούτε καν να αντικρούσει όλους όσοι αδειάζουν τον ίδιο και τις απόψεις του!».

By