Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Άργησε… για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το καλοκαίρι καθυστέρησε την αξιωματική αντιπολίτευση

syriza10Με υπογραφές 26 βουλευτών της, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται σήμερα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μολονότι η κυβέρνηση συνεργασίας επέδειξε από νωρίς τα αντανακλαστικά της απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό για την ελληνική κοινωνία θέμα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν σήμερα «τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης την φετινή χειμερινή περίοδο», όπως και αν οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών και Περιβάλλοντος «θα προχωρήσουν στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας και να αποφευχθούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα δημόσιας υγείας».

Μπορεί οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι να ήταν ιδιαιτέρως υψηλές, αλλά επισημαίνεται ωστόσο ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και παρακολουθεί την εξέλιξή του από τις αρχές του. Μια δύσκολη και πολύμηνη διαπραγμάτευση που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με ενεργειακούς κολοσσούς ακολουθώντας το παράδειγμα προηγμένων χωρών, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό του, πιέζοντας στην κατεύθυνση της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

«Μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα και νομίζω ότι αρχίσαμε. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έγινε η μείωση του ΦΠΑ, βοηθάει; Βοηθάει ελάχιστα. Σε λίγο καιρό γίνεται μια μεγάλη διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε μία μείωση – που υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αργήσαμε – του 20% κι αυτό πρέπει να περάσει τόσο στη βιομηχανία, για να είναι ανταγωνιστική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όσο και στα νοικοκυριά, ένα δεύτερο» δήλωνε στις 5 Αυγούστου στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προαναγγέλλοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε 3 ημέρες μετά ( στις 8 Αυγούστου) ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αφού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Ο υφυπουργός είπε ότι το θέμα εξετάζεται σε σχέση με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο έτος πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. «Ξέρουμε τις διαστάσεις του προβλήματος» υποστήριξε, ενώ σε ερώτηση για το αν το ζήτημα θα τεθεί στην τρόικα, είπε ότι «αυτό που θα τεθεί είναι η βέλτιστη τακτική για να αντιμετωπιστεί το θέμα».

Παράθυρο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε στις 11 Αυγούστου και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», δηλώνοντας: «Προχωράμε τη διαπραγμάτευση και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θέλουμε να συνεχίσουμε, δηλαδή, μία πολιτική αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδέχτηκε, μιλώντας στις 9 Αυγούστου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ότι τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By