Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα χρέη θα πνίξουν μισθωτούς και συνταξιούχους

«Αντίδοτο σε όλη αυτή τη κατάσταση, δεν μπορεί να είναι απλά η επέκταση των δόσεων από 12 σε 48»

foroi-epixeiriseis

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών στο Δημόσιο, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για ποσά «που θα πνίξουν μισθωτές-συνταξιούχους, μικρά και μεσαία εισοδήματα» και σημειώνει πως «αντίδοτο σε όλη αυτή τη κατάσταση, δεν μπορεί να είναι απλά η επέκταση των δόσεων από 12 σε 48». Παράλληλα επαναφέρει τις προτάσεις που είχε δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2013, σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο.

Η  ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Η φορολογική εξόντωση των πολιτών από τις μνημονιακές πολιτικές θα κορυφωθεί το επόμενο εξάμηνο από την είσπραξη πολλών φόρων (εισοδήματος, Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τελών κυκλοφορίας οχημάτων, εισφοράς αλληλεγγύης κλπ.). Τα ποσά είναι τεράστια σε μέγεθος (σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της 21.6.14 φτάνουν στα 11 δις ευρώ) και θα πνίξουν κυριολεκτικά μισθωτούς-συνταξιούχους, επαγγελματίες, μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες.

Αντίδοτο σε όλη αυτή τη κατάσταση, δεν μπορεί να είναι απλά η επέκταση των δόσεων από 12 σε 48 ή ακόμη σε πιο πολλές. Η κοινωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο βάρος, σε διάστημα έξι μηνών, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης!
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής είναι η συγκροτημένη μας πρόταση (που έχουμε δημοσιοποιήσει από τον Μάρτιο του 2013), με την οποία ειδικά σε θέματα των χρεών στο Δημόσιο προτείνουμε (συνοπτικά):

1.    Την ύπαρξη κατώτατου εισοδήματος κάτω από το οποίο ΔΕΝ θα υπάρχουν διαδικασίες δόσεων, κατασχέσεων, δεσμεύσεων κλπ.
2.    Τη σύνδεση της μηνιαίας δόσης για χρέη με το μηνιαίο εισόδημα του πολίτη, με προκαθορισμένο ρεαλιστικό ποσοστό.
3.    Την διευκόλυνση των επιχειρήσεων, με την «κυκλοφορία» των χρεών από και προς το Δημόσιο, μέσα από τραπεζική διαδικασία.

Είναι προτάσεις που αποδεικνύουν τον ρεαλισμό, την πολιτική φιλοσοφία, αλλά και την κατεύθυνση της συνολικής πολιτικής μας πρότασης, που έχει στόχο τη μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και πολύ μεγάλα, τη δίκαιη κατανομή των φόρων και βεβαίως την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

By