Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συστάσεις ΔΝΤ προς Γαλλία και Ιαπωνία

Ανησυχίες δύο ταχυτήτων

DNTΤο ΔΝΤ συστήνει στη Γαλλία να χαλαρώσει τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να μην «στραγγαλίσει» την πραγματική οικονομία. Αντίθετα προειδοποιεί την Ιαπωνία για την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεση του που δημοσίευσε χθες για τη γαλλική οικονομία, συστήνει στη χώρα «επιβράδυνση μέσα στο επόμενο έτος του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης» που προβλέπεται από το πρόγραμμα σταθεροποίησης που έχει θέσει για την περίοδο 2013-2017. Στόχος της προτεινόμενης αυτής «στρατηγικής» είναι να μην τεθεί σε επιπρόσθετο κίνδυνο η ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

ΔΝΤ προς Γαλλία: Μείωση του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης

Οι εκτιμήσεις αυτές σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γαλλίας χαρακτηρίζονται ως θετικά, ωστόσο την ίδια αισιοδοξία δεν εμπνέουν τα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Γαλλία δεν αναμένεται να επιστρέψει σε μία πλήρη διαρθρωτική εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της πριν το 2017, δηλαδή λίγο αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Παρισιού. Στα συμπεράσματα της ίδιας έκθεσης το ΔΝΤ προβλέπει επίσης άνοδο του δείκτη της ανεργίας από το 11,2% το 2013 στο 11,6% του ενεργού πληθυσμού το 2014. Ο διεθνής οργανισμός συστήνει περαιτέρω προς τη Γαλλία να προβεί σε μείωση των δημοσίων δαπανών, παγώνοντας όμως νέα σχέδια περί αύξησης των φόρων. Σύμφωνα με την έκθεση επίσης μέσα το τρέχον αναμένεται μείωση του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά 0,2%, κάνοντας όμως λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του και πάλι το 2014.

Το ΔΝΤ τέλος χαιρετίζει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας, οι οποίες κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν πρέπει να συνεχιστούν ιδιαίτερα στον τομέα της αγοράς εργασίας. Η Γαλλία θα πρέπει να δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, ξεπερνώντας τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αυτό με τη δημιουργία νέων θέσεων. Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η έκθεση του ΔΝΤ τον βρίσκει «απόλυτα σύμφωνο», τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να «σπάσει» την μέχρι τώρα πορεία ανάκαμψης ακολουθώντας μία πολιτική «βίαιης δημοσιονομική εξυγίανσης».

Προβληματισμός για την ιαπωνική οικονομία

Aπό την άλλη πλευρά το ΔΝΤ είναι πιο «σκληρό» στην έκθεσή του για την ιαπωνική οικονομία, υπογραμμίζοντας σε αυστηρό τόνο την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του μεγαλόπνοου πακέτου μακροοικονομικών αλλαγών, γνωστού ως «Αbenomics» από το όνομα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Αν και προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης κατά 2% για το επόμενο έτος, το ΔΝΤ εκτιμά πως αναμένεται να είναι μία δύσκολη χρονιά για τους καταναλωτές, συνοδευόμενη από αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καλείται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να μην είναι κατώτερο από το 250% του ΑΕΠ περί τα τέλη του 2013. Το ΔΝΤ συστήνει, τέλος, προς την Ιαπωνία να βελτιώσει τις συνθήκες εισόδου στην αγορά εργασίας των γυναικών, να χαλαρώσει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την είσοδο μεταναστών στη χώρα καθώς επίσης και να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγορά της στο διεθνές εμπόριο.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By