Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συστάσεις σε Γαλλία και ΕΚΤ από το «γεράκι» της Bundesbank

Νέες αιχμές κατά της Γαλλίας, αλλά και παραινέσεις για περιορισμό της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άφησε επί γαλλικού εδάφους ο «σκληρός» επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν.
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Γένς Βάιντμαν ενώπιον της σχολής Ecole des Hautes Etudes Commerciales, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους ώστε να μείνουν πιστές στα προγράμματα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Παράλληλα προχώρησε σε συστάσεις προς την Γαλλία, ζητώντας να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση εμπιστοσύνης. Υπήρξε μερική απώλεια εμπιστοσύνης στους δημοσιονομικούς μας κανόνες, όπως και στη βούληση των ευρωπαϊκών χωρών να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους», δήλωσε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό είναι «πολύ σημαντικό για τις μεγάλες χώρες (της Ευρoζώνης) να δίνουν καθαρά μηνύματα, που ενισχύουν την αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων και συμφωνιών».
Ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις κυβερνήσεις, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική ή η συναλλαγματική πολιτική δεν μπορεί να είναι η λύση για την κρίση χρέους.
«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στη σταθερότητα των τιμών, πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες, και δεν θα πρέπει να αναμιχθούν πολύ στενά με την δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσδοκίες των κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει τόσο μεγάλες στη ζώνη του ευρώ που πρέπει να ανησυχούμε πλέον για τον πληθωρισμό που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.
[space size=»30″]
By