Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονέτσκ

Οι μάχες ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωναν πως μάχη μαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ

donetsk624_260514

Μάχες με πυρά πυροβολικού μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού μαίνονται νοτίως του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μάχες ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωναν πως μάχη μαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ.

Οι αντάρτες του Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν αντεπίθεση και δηλώνουν ότι προέλασαν στο νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στη Μαριούπολη. Η πληροφορία είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι φάλαγγα «δεκάδων» τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης πέρασαν τα σύνορα από τη νότια Ρωσία κοντά στην Αζοφική Θάλασσα και ότι μάχες μαίνονται με τους συνοριακούς φρουρούς.

«Τα ουκρανικά σύνορα παραβιάστηκαν από φάλαγγα δεκάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων» τα οποία πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος κοντά στη βιομηχανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν.

«Η φάλαγγα ακινητοποιήθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς, οι οποίοι σταμάτησαν την προέλασή της περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Νοβοαζόφσκ (σχεδόν 10 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα). Η μάχη συνεχίζεται», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Μαριούπολη, παράκτια πόλη 500.000 κατοίκων στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βρίσκεται περί τα 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και 110 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ. Είναι το κέντρο της μεταλλουργικής βιομηχανίας και η έδρα των μεγαλύτερων εργοστασίων μεταλλουργίας στην ανατολική χώρα.

Η πόλη έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου προκειμένου να αποσχιστεί από τις αρχές του Κιέβου και να ενωθεί με την αυτοανακηρυχθείσα από τους φιλορώσους αντάρτες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο του τακτικού ουκρανικού στρατού εδώ και μήνες.

By