Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σχέδιο «Αθηνά»: Η συζήτηση συνεχίζεται την Πέμπτη

Το σχέδιο θα περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα.

-Του Κώστα Πουλακίδα-

Fosphotos
Fosphotos

Νέα συνεδρίαση για το σχέδιο «Αθηνά 2» θα πραγματοποιήσει  η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατατεθεί νομοσχέδιο, αλλά το σχέδιο θα περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές προγραμμάτισαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη, στις 12, στα Προπύλαια. Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι το τροποποιημένο σχέδιο «Αθηνά» έχει περιορίσει την μετακίνηση των φοιτητών και σπουδαστών από 20.000 που ήταν αρχικά σε περίπου 1.000.

Η αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη είναι αναγκαία και γίνεται με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Ανέφερε ότι για τα ΑΕΙ θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σχολών με ελάχιστα τμήματα και τμημάτων που η λειτουργία τους δεν αφορούσε επιστημονικές αναγκαιότητες και τις απαιτήσεις της χώρας.

Ο Τ. Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε ότι υπάρχει σήμερα και ανορθολογισμός και σπατάλη χρημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ζήτησε οι συγχωνεύσεις και οι αλλαγές να αφορούν ομοειδή τμήματα και το κριτήριο να μην είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά η διαμόρφωση του νέου χάρτη σε βάθος χρόνου.

Το ΠΑΣΟΚ (Ε. Χριστοφιλοπούλου) δήλωσε ότι «έχουμε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις» και ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε». Ο Απ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλές παραπομπές υποθέσεων στη διοικητική δικαιοσύνη.

Δυναμικά αντέδρασε η Μ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο «Αθηνά», η οποία είπε ότι οι αλλαγές «έγιναν με κλειστές πόρτες» και κατήγγειλε ότι προσλήφθηκε ιδιωτική εταιρεία από το Υπουργείο Παιδείας. «Δημιουργείτε εντυπώσεις, ήταν τεχνικός σύμβουλος», της απάντησε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά η Μ. Ρεπούση επέμεινε: «Θέλετε να βγάλω το συμφωνητικό;».

 

By