Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σχεδόν διπλασιάστηκαν ο αυτοκτονίες

Ανησυχητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2008-2011

autoktonia2Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ», οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων με βάση τις περίπου 1.800 κλήσεις που έγιναν το α” εξάμηνο του 2013 δείχνουν ποιοτική διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά των καλούντων σε σχέση με το παρελθόν.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι κλήσεις προέρχονται από άτομα 21-25 ετών και 51-55 ετών. Σε ποσοστό 33,3% είναι άνεργοι και ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας με 13,6% -όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως το 2012- και οι συνταξιούχοι με 10,6%.

«Το κυρίαρχο αίτημα πριν λίγα χρόνια είχε να κάνει με θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Αυτό το στοιχείο πλέον υπερκαλύπτεται από κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικός διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για την Αυτοκτονία.

Η κρίση είναι παράγοντας κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα, σημειώνει ο κ. Κατσαδώρος για τη μεγάλη ποσοστιαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που αγγίζει το 43% το 2011 σε σχέση με το 2007. Όπως εξηγεί, η κρίση δεν δρα «αιτιολογικά», αλλά δημιουργεί ή επιδεινώνει αδιέξοδα κι έτσι μπορεί να φέρει στα άκρα ευάλωτους ανθρώπους, που σε άλλες συνθήκες δεν θα έφταναν σε αυτά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες αυτών που καταγράφονται.

Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδιοργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου. Το θέμα φέτος είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την «Κλίμακα» διοργανώνει, μεταξύ άλλων, εκδήλωση συμβολικού περιεχομένου την Τρίτη 17:00-21:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της αυτοκτονίας, ενώ θα διεξαχθεί και συμβολική δράση στη μνήμη των ατόμων που αυτοκτόνησαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By