Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σόιμπλε: H Κομισιόν φρενάρει την ανάπτυξη

 Πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα οι πόροι για την επαγγελματική εξειδίκευση των νέων υποστήριξε ο Σόιμπλε.

schaeubleΟ Β. Σόιμπλε ζητά να εφαρμοσθούν ταχύτερα οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους και επιρρίπτει στην Κομισιόν απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Μιλώντας στο Europaforum του WDR στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον εξοργίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί την διάθεση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί την Κομισιόν «συνυπεύθυνη» για την εξέλιξη αυτή. Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο επέκρινε για το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τον συνδυασμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν. «Στο τέλος δεν γίνεται τίποτα επειδή ο ένας μπλοκάρει τον άλλον», είπε παραπέμποντας στις διαφορετικές αρμοδιότητες των επιτρόπων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε έτσι την Ευρώπη

«Έχουμε προγράμματα χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) προς την Πορτογαλία, τα οποία εδώ και έναν χρόνο δεν εγκρίνονται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, εκφράζοντας την οργή του για το γεγονός ότι οι άνθρωποι στις χώρες της κρίσης είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν χρόνια για τις ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα οι εν λόγω πόροι για την επαγγελματική εξειδίκευση των νέων, για παράδειγμα στην Ισπανία. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να δράσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, λέγοντας σε μια ολόκληρη γενιά ότι θα πρέπει να περιμένει δέκα χρόνια. Θα πρέπει να βιαστούμε», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν επιδεικνύουν τη δέουσα ταχύτητα, η Γερμανία θα δραστηριοποιηθεί σε διμερές επίπεδο, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας στα σχέδια του Βερολίνου να αναπτύξει στην Ισπανία το γερμανικό «δυαδικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Σταμάτης Ασημένιος, Reuters / Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: DW

By