Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η Ελλάδα

Το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και για πρώτη φορά μειώθηκε η ανεργία.

 

 

 

Soimple StournarasΣτο δρόμο προς την ανάκαμψη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Τρόικας, από όπου επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί, το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα υπήρξε, για πρώτη φορά, μείωση στον αριθμό των ανέργων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε σήμερα είναι ιδιαίτερα εμφανής μια σαφή βελτίωση των βασικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πέτυχε μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο πλεόνασμα στις εξαγωγές -ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισοσκελίζεται ολοένα και περισσότερο, η χώρα ανακάμπτει στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Κατά την άποψή του, τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί ακόμη, όμως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πετύχουν μια καμπή.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup το Νοέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως επί τάπητος θα τεθούν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, στην περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει όλους τους όρους και εμφανίσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που μπορεί να γίνει το 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη φέρει το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά η αποτυχία επί δεκαετίες, ανεύθυνων πολιτικών «ελίτ» στη χώρα, που θυσίασαν την οικονομία της Ελλάδας για τα δικά τους βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.

 

 

By