Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σόρος: Κινδυνεύει η συνοχή της ΕΕ λόγω Γερμανίας

Αυστηρή κριτική στο Βερολίνο για «ανάρμοστη» πολιτική

soros

Την ανησυχία του ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι νέοι συσχετισμοί που έχουν προκύψει κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη συνοχή της ΕΕ εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Κοινωφελή Δράση, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Είμαι ανήσυχος ότι η ευρωπαϊκή κρίση τείνει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τείνει να καταστρέψει την εθελοντική συμμετοχή ισότιμων κρατών σε μια Ένωση που συνεργάζονταν με αλληλεγγύη για το κοινό καλό. Έχει μεταλλαχθεί σε σχέση δανειστή – δανειζόμενου κάτι που πλέον έχει αποκλείσει την ισοτιμία των μερών» σημείωσε ο Σόρος και έκανε λόγο για λάθη στη δημιουργία του ευρώ.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στη Γερμανία για τους χειρισμούς της στην κρίση στην Ευρωζώνη κατηγορώντας την για «ανάρμοστη» πολιτική λιτότητας η οποία δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η ΕΕ. Επίσης της απέδωσε απροθυμία να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ως το ισχυρότερο κράτος στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι αυτό συνέβαινε θα οδηγούσε σύντομα σε έξοδο από την κρίση.

Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε πως μπορεί να έκανε κατάχρηση των κανόνων, αλλά το ίδιο έκαναν τόσο η Ιταλία, όσο και η Γερμανία στο παρελθόν. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο σήμερα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι αυτός που προκάλεσε τα δεινά. Αυτό ενισχύει το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται ο λαός και τροφοδοτεί τις αντιδράσεις», επεσήμανε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By