Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύγχυση με το μέτρο των αποδείξεων – Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Θα κατατεθεί ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την συλλογή αποδείξεων με παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους πολίτες

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Να αποσαφηνίσει τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το μέτρο των αποδείξεων, επιχείρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η τοποθέτηση του  Γ. Στουρνάρα στη Βουλή ότι θα κατατεθεί ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την συλλογή αποδείξεων με παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους πολίτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι μελετάται το θέμα.

«Υπάρχει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση, για κάποια έξυπνα κίνητρα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης , προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση το εξετάζει και θα τοποθετηθεί οριστικά όταν έρθει η ώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν καταργείται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, αλλά θα συνδυαστεί με κίνητρα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί φέρουμε τον Σεπτέμβριο, όπου θα είναι κωδικοποιημένες οι φορολογικές απαλλαγές και  οι εκπτώσεις. Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε και την κατάθεση εντός του Ιουλίου νομοσχέδιο για τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών. «Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι απλός και κατανοητός, μισός από τον υφιστάμενο και πολύ πιο δίκαιος», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κανένας νέος φόρος δεν επιβάλλεται με το νέο κώδικα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα  και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, προς την ελληνική κοινωνία, είναι να φέρουμε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το πολυνομοσχέδιο. Για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα εθνικό φορολογικό σύστημα που να συνδέει τους φορολογικούς συντελεστές με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των εταιρειών και των επιχειρήσεων».

Σε ο,τι αφορά την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες με τις αποδείξεις, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι «είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν και άστοχες παρεμβάσεις πάνω σε αυτό το θέμα» για να διερωτηθεί «ποιο μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία όταν τους λέμε να μην παίρνουν αποδείξεις; Πώς ο πολίτης συμμετέχει στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής; Δεν χρειάζονται κίνητρα;»

Στη συζήτηση που ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν είναι όλα μαύρα στην οικονομία, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση πήγε καλύτερα απ΄ ότι περίμεναν, ενώ οι πολίτες αρχίζουν να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. «Σαφέστατα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», είπε, χαρακτηρίζοντας δύσκολη την διαπραγμάτευση με την τρόικα λόγω και των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά «ευτυχώς στεκόμαστε όρθιοι». «Παρά τις δυσκολίες με τις αλλαγές της κυβέρνησης είχαμε την έγκριση από το Eurogroup έστω και στο παρά πέντε», είπε και αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό για την διετία 2013-2014 κυρίως λόγω των προβλημάτων στον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να το κλείσει, αποφεύγοντας μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν για την επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων και μειώσεις ειδικών μισθολογίων που αφορά στους ένστολους.

Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι τέθηκε στην τρόικα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και πως αυτό θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες υπό όρους και προϋποθέσεις, με τις απώλειες εσόδων να ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. το επόμενο 5μηνο αν ισχύει από την 1η Αυγούστου. Σε ότι αφορά στη διαθεσιμότητα, ανέφερε πως δεν προσδοκάται δημοσιονομικό όφελος, αλλά καλύτερη ποιότητα του δημόσιου τομέα.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ντ. Μπακογιάννη,  η οποία κάλεσε παράλληλα, την τρόικα να ζητήσει συγνώμη για την επιμονή της σε μια πολιτική αντιαναπτυξιακή. «Απ’ πού κι ως που η τρόικα επιμένει σε μια φορολογία που είναι  αντιαναπτυξιακή; Τι κερδίζουν αυτοί οι Καμπαλέρος; Όταν υποχρεώνουν τη χώρα να  ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα; Αυτή η πολιτική έχει πεθάνει την αγορά», είπε και δείχνοντας τον Γ. Στουρνάρα ανέφερε πως θα ψηφίσει με βαριά καρδιά το νομοσχέδιο, καθώς εκτιμά ότι δεν είναι αποτελεσματικό. «Ξέρω όμως ότι είμαστε υπό εκβιασμό και κολλημένοι στον τοίχο», επεσήμανε και πρόσθεσε: «είχα δίκιο όταν σας έλεγα για τον φόρο στα καύσιμα, είδατε που πήγαν τα έσοδα».

Σε ότι αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι πέφτει ο πέλεκυς επί δικαίω και αδίκω εξαιτίας της ανικανότητας και της αδυναμίας του κράτους, πρόσθεσε ωστόσο, ότι θέλει να δει έναν υπάλληλο χαραμοφάη να φεύγει. Αναφερόμενη στην φορολογία των αυτοκινήτων, ανέφερε ότι είναι αδικία να μην θεωρείται μια Mercedes 1900 κ.ε. πολυτέλεια και να θεωρείται ένα Honda 2000 κ.ε.  και πρότεινε τέλη κυκλοφορίας  για τα αυτοκίνητα 3μηνης διάρκειας για να διευκολυνθούν και οι πολίτες και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

«Η κυβέρνηση κάνει διαχείριση του φόβου των πολιτών, ενώ δεν υπάρχει κανένα success story», είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος  από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις στο δημόσιο δεν βοηθούν ούτε έναν άνεργο του ιδιωτικού τομέα. «Είστε  οι τελευταίοι που πιστεύετε στο θατσερικό «δεν υπάρχει κοινωνία» και δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό πράγμα είναι να υποστηρίξουμε τις γειτονιές με τη δημοτική αστυνομία για ασφάλεια και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε τις φορολογικές υπηρεσίες, ενώ στον κατώτατο μισθό πάτε πιο πίσω και από τις πλέον νεοφιλελεύθερες χώρες.

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε κάποιες διατάξεις, εξέφρασε από το ΠΑΣΟΚ ο Π. Κουκουλόπουλος που έχει δηλώσει δημόσια την αντίθεσή του με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ζητώντας μάλιστα σε συνέντευξή του την απόσυρση του άρθρου, ενώ  ο Ν. Μαριάς  (ΑΝΕΛ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λάθος με λάθος κατεύθυνση, αφού βασίζεται στη λάθος συνταγή του μνημονίου.

Την άποψη ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση εξέφρασε η Ασ. Ξηροτύρη  (ΔΗΜΑΡ), καθώς στην πράξη κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κεκτημένα των πολιτών, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. «Δεν γίνεται να καταργούνται ολόκληρες υπηρεσίες και να συνδέεται η κινητικότητα με τις απολύσεις», είπε. Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By